Achtergrond

1454696_546823445394457_564297898_n

Rhoon, een prachtig boerendorp onder de rook van Rotterdam. Mensen die van buitenaf komen verbazen zich er nog wel eens over dat er zo dicht bij de grote stad, zoveel mooie natuur te vinden is. Niet alleen kan je in Rhoon terecht voor een mooie wandeling door de Rhoonse Grienden maar ook kan je genieten van de uitgestrekte akkers, mooie landerijen en weidse polders.

Juist dit laatste prachtige stuk natuur dreigt te verdwijnen. Al 12 jaar vechten de Rhoonse boeren tegen het ‘Project Buytenland’. Het doel van dit project is om van een stuk polder, van in totaal 600 hectare groot, een natuur- en recreatiegebied van te maken. Dit zou betekenen dat maar liefst vijftien boerenbedrijven moeten verdwijnen! 

Na jaren procederen heeft de Raad van State in 2012 vastgesteld dat ‘Project Buytenland’ toch uitgevoerd mag worden. Dit was voor ons, de Polderkinderen, het punt om in actie te komen. Wij doen geen afstand van onze boerderijen en onze polder voor iets wat in onze ogen totale natuur- en geldverspilling is! Daarom zijn we ons actief in gaan zetten voor het behoud van onze polder. Begin oktober 2013 zijn we begonnen met het verzamelen van handtekeningen en het benaderen van verschillende media. Zo hebben we  bijvoorbeeld Een Vandaag, Hart van Nederland en Wakker Nederland al op bezoek gehad om een mooie reportage te maken over onze actie. Maar ook schrijvende pers zoals het AD en de Schakel hebben al verschillende  nieuwsitems en ingezonden brieven geplaatst. Daarnaast zijn wij ook erg blij met de steun van onze sponsoren en alle positieve reacties die wij krijgen van inwoners van Rhoon en omgeving!

Nog een keer kort alle feiten op een rij waarom ‘Project Buytenland’ moet worden tegen gehouden:

  • De aanleg van het Buytenland kost €120 miljoen. Sowieso al een enorm bedrag maar in deze tijd van crisis gewoonweg onacceptabel. De kosten van het onderhoud zijn hier zelfs nog niet bij inbegrepen!
  • 600 hectare eeuwenoude en vruchtbare grond wordt voor een groot deel onder water gezet en veranderd in een zoet klei-oermoeras.
  • Hierdoor moet 15 agrarische bedrijven verdwijnen.